OĽNO: Poslanci Mičovský s Feckom chcú predísť rozkrádaniu štátnych pozemkov

22.03.2013 Bratislava

Bratislava - Vládny návrh zákona o poľovníctve pripravuje podľa poslancov hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Jána Mičovského a Martina Fecka pôdu pre netransparentný prenájom štátnych poľovných pozemkov. Dvojica poslancom predkladá pozmeňujúci návrh, aby takémuto rozkrádaniu predišli.
Smer totiž navrhuje aby štát prenajímal svoje pozemky cez verejnú súťaž len ak vlastní 2/3 výmery pozemkov v danom revíri. „V tom treba čítať zreteľnú snahu o to, aby štát v prípade menšieho pozemkového podielu mohol reagovať na poľovnícke chúťky silných zoskupení rovnako servilne, ako to bolo v rokoch prvej Ficovej vlády, keď boli revíry prenajímané netransparentne za výrazne nevýhodných podmienok,“ tvrdí poslanec Mičovský. Ten pripomína, že na Slovensku je väčšina revírov prenajatá v rukách „ľudu“.
„Z takmer 1900 revírov užíva štát len 60. No keďže vplyvných neuspokojených poľovníkov je stále dosť, treba im pomôcť. A práve o to sa teraz snaží minister Jahnátek. Navyše novela aj v prípadoch, keď bude verejná súťaž uplatnená, stanovuje výberové kritériá tak, aby v nich nehrala rozhodujúcu úlohu cena, ale také subjektívne kritériá,“ upozorňuje Mičovský. Spolu s poslancom Feckom preto navrhujú použitie verejnej súťaže už v prípadoch, keď je štát nadpolovičným vlastníkom.
Pod pláštikom náklonnosti k ľudovému poľovníctvu pritom podľa Mičovského zamýšľa minister Jahnátek poškodiť hospodárske záujmy štátu. „Ľudovosť v podaní Jahnátka má teda pikantnú príchuť: umožniť stále veľkej skupine neuspokojených vplyvných poľovníkov dostať sa k posledným zvyškom kvalitných revírov štátu bez toho, aby za to museli zaplatiť tržnú cenu,“ dodáva Mičovský.
Poslanci zároveň navrhujú, aby členstvo v Slovenskej poľovníckej komore nebolo povinné tak, ako to navrhuje Smer.
 

Vyberte región